Taalselectie

imageimageimageimageimage
 
 
Wij, missionarisssen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

De drie religieuze beloften van gehoorzaamheid, armoede en zuiverheid staan niet los van onze zending. Zo kan de belofte van gehoorzaamheid worden beleefd als een gezamenlijk zoeken naar een wereld volgens Gods hart. Deze belofte kan uitgroeien tot een gezamenlijke inzet voor liefde, gerechtigheid, vrede, solidariteit en harmonie.

Contact

Pater Frans van Baars

Pater Frans van Baars

* 5 november 1931      † 5 juli 2009

Brief van Pater H. Vernooy msc

Juiz de Fora, 8 juli 2009

Beste mensen,

Op zondagmorgen 5 juli, om half zeven, op het moment dat ik naar mijn eerste mis zou gaan, wachtte mijn confrater Ronnie me op met het bericht dat Pe. Xiko (Frans van Baars) overleden was.
Ik had het wel verwacht maar toch niet zo snel.
De laatste tijd ging hij hard achteruit, vooral de laatste drie weken.

Pater Frans van BaarsOp 19 juni ging hij naar dit ziekenhuis met long problemen. Uiteindelijk zijn het de ziekenhuisbacteriën geweest die zijn hart tot stilstand brachten. Hij is om 2.00 uur in de vroege morgen in de UTI van het hospitaal Santa Cruz, in Niterói, overleden. Op de zelfde dag en bijna op het zelfde uur als Sip Douma, zes jaar geleden. Zijn lijdensweg begon in de Goede Week met geheugenisstoringen. Onderzoeken wezen op een tumor in de hersenen en een latere biopsy liet weten dat het om een zeer agressieve soort tumor ging. De radiotherapie was niet afdoende en kon de voortgang niet tegen houden. Pe. Xiko, (afkorting van Francisco) - zoals hij zich zelf graag noemde - is 77 jaar geworden. Toen de dokter hem vroeg, bij een van zijn eerste consulten, of hij graag in Nederland behandeld zou willen worden, antwoordde hij: ‘Ik heb mijn familie en vaderland verlaten, geroepen door de Heer, om Hem te dienen. en het Braziliaanse volk; hier wil ik leven en sterven.’ Zo was Xiko: Kort en krachtig en oprecht. Op 7 september 2008 vierde hij nog zijn 50-jarige priesterfeest in de parochie Santuario das Almas in aanwezigheid van een groot aantal familieleden uit Nederland en Frankrijk overgekomen. In deze parochie was hij sinds januari van het zelfde jaar werkzaam. Dit jaar zou hij op vakantie gaan, maar stelde dit nog even uit vanwege problemen met zijn benen. Afgelopen zondag, op dezelfde dag van zijn overlijden, hier gewoonte, hebben we hem begraven op ons kerkhof in Juiz de Fora om vier uur in de middag. Niet alle confraters konden aanwezig zijn, vanwege de zondag. Er waren toch nog heel wat mensen aanwezig: de kapel was vol en velen stonden bij het raam buiten: confraters, parochianen uit Niteroi en Muriae. Pater Fernando, de provinciaal, deed de dienst in de kapel. Na de communie werd in het kort, herinnerd waar Frans zich altijd ten dienste stelde in Brasil. Hij kwam hier aan op 10 oktober 1960. Zijn eerste benoeming was Niterói, in 1961. Daarna in Campos, Brasilia en Belo Horizonte. Gedurende vier jaar was hij werkzaam in de opleiding als begeleider van de filosofen. Ook in de parochies werkte hij al veel met Jongerengroepen, vooral in de parochie van Niterói. Daarna keerde hij terug naar de parochie en werkte in Niterói, Redenção, in de staat Pará en 11 jaar in Muriaé, in Minas Gerais. De laatste jaren besteedde hij naast zijn pastorale werk in de parochie veel tijd aan bijeenkomsten met echtparen. Op het kerkhof zegende Dom Dario, bisschop van Leopoldina, het graf van Xiko naast Guusje van den Broek. Hij herinnerde ons er aan hoe Xiko het bisdom gedurende bijna een jaar administratief leidde, totdat hij Dario, er benoemd werd. Een kort woordje want en zo eindigde hij: ‘... Ik zal het kort houden, Xiko hield niet van lange toespraken.’ Que Deus te recompense! Adeus, Xiko Herman Vernooy msc