Taalselectie

imageimageimageimage
 
 
Wij, missionarisssen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

Door heel de schepping beluisteren we Gods verlangen om mensen tot hun recht te laten komen. Dit verlangen baant zich een weg door de geschiedenis en vindt voor ons haar hoogtepunt in het leven van Jezus Christus.

Seksueel misbruik met minderjarigen

126seksueelmisbruikmetminderjarigenIn de afgelopen jaren is er veel ophef ontstaan over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Slachtoffers zijn naar voren gekomen met wat hen is aangedaan en vooral met de pijn die zij daaraan geleden hebben, soms tot op vandaag.

De meeste leiders van religieuze orden en congregaties zijn daarop in gesprek gegaan met de slachtoffers die zich meldden, allereerst om te luisteren naar hun ervaring en naar de gevolgen die deze hebben gehad voor hun leven. Ook wij, Missionarissen van het Heilig Hart (MSC) hebben enkele meldingen ontvangen en hebben deze personen uitgenodigd voor een gesprek. Deze gesprekken waren zeer emotioneel en hebben ons diep geraakt.

Daarnaast hebben wij het gezamenlijk initiatief van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) en van de Nederlandse Bisschoppenconferentie  (BC) van harte ondersteund: samen hebben zij een Commissie in het leven geroepen die onder leiding van dhr. W.Deetman onafhankelijk onderzoek heeft gedaan naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van 1945 tot 2010. Dit rapport is medio december 2011 uitgekomen.

In enkele tussenrapporten heeft de Commissie Deetman er op aangedrongen zo spoedig mogelijk stappen te ondernemen om in de toekomst seksueel misbruik te voorkomen en een meer adequate hulpverlening aan slachtoffers te bieden. Dit heeft tot de oprichting van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, dat intussen sinds 1 november 2011 in werking is getreden.

De Nederlandse MSC-provincie en met ons alle Religieuzen in Nederland die lid zijn van de KNR, stemmen van harte in met deze stap voorwaarts. Inderdaad willen wij zo goed mogelijk recht doen aan de slachtoffers. Daarnaast willen wij ook zelf de nodige stappen zetten om binnen eigen gelederen seksueel misbruik te voorkomen.

Het ‘generaal kapittel’, de algemene en wereldwijde vergadering van MSC die in september 2010 bijeen kwam in Madrid, heeft ook dit onderwerp frank en vrij besproken. Als resultaat hebben wij ons standpunt hoe wij als Congregatie hier in staan, geformuleerd.

Op basis van onze gesprekken met slachtoffers en met de ruggensteun van de KNR en afzonderlijke orden en congregaties in Nederland en elders willen wij ons blijven inzetten om seksueel misbruik te bestrijden en om, waar wij in het verleden hebben gefaald, ons zo goed mogelijk in te zetten om slachtoffers op een integere wijze en met compassie tegemoet te treden.

Tot slot willen wij ieder die meent dat hij of zij slachtoffer is van seksueel misbruik in onze Congregatie in Nederland te vragen zich schriftelijk, digitaal of telefonisch in verbinding te stellen met het provinciaal bestuur, onder leiding van pater Jan Jetse Bol, en/ of zich te melden bij het Meldpunt Seksueel Misbruik (MSM).

Het adres van pater Jan Jetse Bol:
Karel Doormanstraat 337
3012 GH Rotterdam

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.misacor.nl

telefoon (013) 463 35 55

Het adres van het Meldpunt:
Postbus 13277
5037 LG Utrecht

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meldpuntmisbruikrkk.nl

telefoon (030) 230 69 00

pdfStandpunt Generaal Kapittel over Seksueel Misbruik met Minderjarigen