Taalselectie

imageimageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

De bevrijdingsbewegingen van vandaag zijn een ‘teken van de tijd’: bevrijding van uitbuiting, van onderdrukking en terrorisme. Daartoe hoort ook de emancipatie van vrouwen, van homo’s en lesbiennes. Ook dieren moeten bevrijd worden. Ze moeten bevrijd worden menselijke uitbuiting en wreedheid. In de bevrijdingsbewegingen van onze tijd ligt voor christenen een missie.

Gerrit Janssen

70 Jaar geprofest en 65 jaar priester 

Gerrit JanssenAls ik Gerrit Janssen zijn kamer binnen ga valt meteen de piano op, die een belangrijke plek inneemt in de ruimte. Nadat ik hem naar het verhaal van de piano vraag, krijg ik een ‘serenade’ van een lied dat hij elke ochtend speelt en zingt. Dat voelt als een goed begin van het interview.

Gerrit is nog maar kort in Tilburg en heeft moeite om te wennen. Hij mist het huis in Sittard, maar vooral de vrienden en bekenden. De piano is dan ook belangrijk voor hem. Muziek zit in zijn leven verweven.

Hij was de jongste van een gezin van zes kinderen: twee meisjes en vier jongens. Door de verhalen van zijn vader is zijn interesse gewekt voor de MSC. Gerrit zijn vader is een aantal jaren in opleiding geweest bij de MSC. Echter na de 3e klas moest zijn vader weg bij de MSC.
Met trots vertelt Gerrit dat zijn vader vloeiend Frans sprak en dat hem dat in de oorlog goed geholpen heeft.

beeldNa zijn priesterwijding wilde Gerrit graag als missionaris in Indonesië werken, maar hij werd gevraagd om klassieke talen en musicologie te studeren, vanwege het verkrijgen van de erkenning en subsidiering voor de Apostolische School in Driehuis. Daarna is hij 18 jaar leraar geweest aan het klein-seminarie van Driehuis.

Uiteindelijk kwam zijn grote wens toch uit en mocht hij in 1971 naar Minahasa, Noord-Celebes vertrekken. Hij is er vele jaren als pastoor werkzaam geweest en heeft daar 14 jaar les gegeven in klassieke talen. Daarnaast is hij vaak organist geweest en heeft hij vele jaren muzieklessen gegeven: vooral piano en orgel. Ook heeft Gerrit een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de muziekschool ‘Musica Sacra’.

Met passie praat hij over het lepraproject. Hij had o.a. de leiding over de bouw van 64 huisjes, 2 kerken en een ziekenhuis. Door de kennis die hij over de ziekte had wist hij precies wat hij wel en niet moest doen en was daardoor niet bang voor besmetting. Gerrit heeft nu nog regelmatig contact met de mensen daar en heeft ervoor gezorgd dat er vele giften naar het project zijn gegaan.

Nadat hij terug was in Nederland heeft hij met veel plezier tot hij 75 jaar werd in Overhoven en Stein gewerkt. Waarna hij in Sittard terecht kwam. Hij vindt het jammer, dat nu hij in Tilburg is, er geen MSC’er meer in Limburg is.

MSC’er zijn betekent voor hem: “Hartelijk zijn en trouw zijn in de contacten. Staan waarvoor je moet staan en met idealen je hart laten spreken”.

Rosalie Euren