Taalselectie

imageimageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

Naarmate leden van een gemeenschap elkaar dragen in hun broosheid, angst en twijfels, wordt die gemeenschap een bevoorrechte plek van Godsontmoeting. Als we zowel ons geloof als ongeloof ter sprake kunnen brengen, wordt ons gezamenlijke leven gaandeweg een “Emmaüsgesprek”. (Lees het 24e hoofdstuk in het Evangelie volgens Lukas).

Pater Simon Ruiter

60 jaar geprofest

 

Simon Ruiter fotoPater Simon Ruiter werd geboren in Den Helder en verhuisde op jonge leeftijd naar Jakarta (Java). Hij wilde al op jonge leeftijd priester worden en kwam als elfjarige wereldreiziger met begeleiding van MSC’ers op zijn 'gympies' bij het seminarie te Driehuis aan. Zijn noviciaat sloot hij op 17 oktober 1958 met zijn professie in Berg en Dal af, waarna hij op 1 september 1963 als priester werd gewijd in Stein.

 

Als missionaris verbleef hij 25 jaar in Sulawesi (Celebes), Indonesië. Zijn missie is in de loop van de jaren geworden: leraar te zijn als priester. De zegening door pater Muysers msc aan het begin van zijn loopbaan “houd de Geest levend” is hem altijd bijgebleven.

 

Rond 1990 was hij terug in Nederland en kwam in contact met de Huisgemeente Het Hogesteen in Langenboom, waar vele mensen er o.a. yogalessen volgen. Er is daar ook tijd voor ‘herbronning’. Er komen kleine groepen van mensen, die Kabbalah-lessen in het Oude Weten volgen en samen met hem leren van Bijbelse Wijsheid. Ook bij de mystiek van de Soefi’s (Islam), Boeddhisme en Hindoeïsme hebben ze in de afgelopen jaren hun licht mogen opsteken.

 

Zijn missie is dezelfde gebleven: leraar zijn als priester, in ‘deze Kerk, maar anders’. “Ik ben de congregatie dankbaar dat zij mij deze nieuwe kennismaking met de Adem van de Geest laat ervaren en ook gunt.”

 

Dit alles resulteerde onder andere dat hij meer en meer de diepere lagen in de iconografie leerde te verstaan. Sinds enkele jaren is pater Ruiter bezig met icoon-schilderen om ze meer en meer eigen te maken.

 

“Ik hoop en bid, dat de lichtjes, die ik op mijn weg meen te zien, naar dezelfde Bron wijzen als het Licht dat de Man van Nazareth op Zijn Weg begeleidde. Ik hoop en bid dat Zijn Geest mij wakker houdt.”