Taalselectie

imageimageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

De universalisering of globalisering is een teken van deze tijd. Het is een proces dat plaatsvindt op allerlei terrein: op het vlak van vervoer, communicatie, gezondheidszorg, menselijke ontplooiing en in het ontstaan van een multiculturele samenleving. Speciaal voor Christenen ligt hier een missie.

Pater Ben Verberne

60 jaar geprofest

 

Ben Verberne fotoIn 1958, zestig jaar geleden, is pater Ben Verberne toegetreden tot de congregatie doordat hij de professie aflegde op 21 september van dat jaar. Op 1 september 1963 werd hij tot priester gewijd.

 

Zijn vorming, in de geest van het Vaticaans Concilie, kreeg hij aan ‘De Kopse Hof’ in Nijmegen, in het werk aan het MSC-internaat in Driehuis en in zijn drieëntwintig Filippijnse jaren. Door al die jaren heen is voor hem catechese voor (jong)volwassenen de verbindende lijn geweest.

 

Eenmaal terug in Nederland, brachten het buitenlands studentenpastoraat in Wageningen, het diocesaan pastoraal centrum van Rotterdam waar pater Verberne als missiesecretaris werkte en vooral het KRO-Mediapastoraat hem in gesprek bracht met tal van mensen uit allerlei richtingen.

 

Hij heeft vele jaren in de Filippijnen gewerkt maar het werk in Nederland heeft hem tot echt pastoraal gevormd en tot pastor gemaakt. En dwars door dat alles heen heeft de MSC-congregatie in de Filippijnen, in Nederland en Europa voor hem steeds nieuwe wegen geopend en daar is hij dankbaar voor.

 

De voorbije vijf/zes jaren zou hij willen samenvatten onder het thema ‘verbinden en verdiepen’.

 

Terugkijkend op wat ik heb beleefd en meegemaakt, vraag ik mezelf: wat is de samenhang van dit alles? Waar leidt dit toe? Wat betekent het mezelf te verbinden met anderen, met de Ander? Hoe vind ik verdieping en wààr?

“Zestig jaar van samen proberen de tijd te verstaan. Samen proberen vragen aan te voelen, te duiden; - vragen van anderen, maar ook vragen die leven bij mijzelf. Verbonden met elkaar, verdiepen we ons in de dingen die ertoe doen. Daar probeer ik woorden bij te vinden en beelden. Met het evangelie niet als een vast kader, maar als een uitnodigende gids die richting wijst.”