Taalselectie

imageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

De bevrijdingsbewegingen van vandaag zijn een ‘teken van de tijd’: bevrijding van uitbuiting, van onderdrukking en terrorisme. Daartoe hoort ook de emancipatie van vrouwen, van homo’s en lesbiennes. Ook dieren moeten bevrijd worden. Ze moeten bevrijd worden menselijke uitbuiting en wreedheid. In de bevrijdingsbewegingen van onze tijd ligt voor christenen een missie.

Werkcahiers

Boeddha in Nederland

BoeddhaVelen van ons herinneren zich nog de tijd dat er in de huiskamer ’n Heilig Hartbeeld stond, en ’n beeld van Maria met Kind. Tegenwoordig kun je verrast worden door ’n Boeddhabeeld; en dan niet alleen binnen in huis, maar evengoed buiten in de tuin.

Terwijl Wegkruisen en Mariakapelletjes nog vaak in ere worden gehouden heeft toch ook Boeddha ‘n plaats gevonden in Nederland. Je kunt geen tuincentrum meer binnen gaan of ‘n Boeddhabeeld kijkt je aan; lachend of mediterend, en steeds rustgevend.

Is dit alles een teken dat mensen spiritualiteit zoeken?

Toch kennen de meeste mensen de betekenis van hun Boeddhabeeld niet, zoals ook veel mensen de betekenis niet kennen van het sierkruisje dat ze dragen.

Ook de belangstelling voor de Dalai Lama tijdens zijn bezoek aan Nederland, begin juni, laat zien dat het Boeddhisme populair is.
Hij ontmoette minister Verhagen in een kerk in Den Haag, op die manier werd benadrukt dat het gesprek een religieus en geen politiek karakter had.

In Golfslag, ‘n publicatie van de Unie van Religieuzen in Vlaanderen, schreef André Claessens msc een artikel over het Boeddhisme wat we hier (’n beetje aangepast) overnemen. Want het Boeddhisme heeft zijn plaats ingenomen in de interreligieuze en inter-levensbe-schouwelijke dialoog van onze tijd.

Werkcahier
No. 49 Boeddha in Nederland