Taalselectie

imageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

Een eenvoudig, sober en solidair leven is een aanklacht tegen een levenshouding van ‘steeds meer willen hebben’ en van ‘steeds meer willen consumeren’; een aanklacht ook tegen het gebruik van privé bezit voor eigen doeleinden zonder rekening te houden met andermans belangen.

Goed voor je hart

Vrijwillig moeten

Ze vertelde me over haar jeugd. Het was aan het eind van de oorlog. Hun gezin was anderhalf jaar ondergedoken geweest.Toen ging het fout. Ze waren joods. Ze moesten naar Kamp Amersfoort. Opa was zo oud dat hij niet mee hoefde. Maar hij ging toch. ‘Ik ga vrijwillig, want ik laat mijn dochter en kleindochter niet in de steek’, zei hij. “Opa, wat is vrijwillig?”

Op weg naar kamp AmersfoortHet gesprek dat toen volgde, moet zich ongeveer zo hebben ontwikkeld, vertelt ze me. Opa: “Vrijwillig is dat iets niet moet en je het toch doet.” Zij: “Maar we moeten toch, anders waren we toch niet gegaan?”Opa weer: “Ja, jullie moeten, maar ik hoefde niet en daarom ga ik vrijwillig.” Toen was ze even stil geweest en zei: “Maar dan moest je dus toch, want anders was je alleen thuisgebleven en wij hadden toch niet zonder jou kunnen gaan?” Opa knikte: “Daarom juist. Ik moest vrijwillig gaan.”

Vrijwillig moeten. Soms doe je dingen, omdat je vindt dat je ze moet doen, ook al zou je anders willen. Vrijwillig moeten … iedereen heeft ermee te maken. Mensen als opa laten zich niet leiden door alleen maar toevallige omstandigheden. Ze kúnnen niet anders. Ze laten zich leiden door de dingen die opwellen in hun hart. Hoeveel pijn en moeite het ook kost, ze weten dat ze alleen langs die weg geluk kunnen vinden.