Onze geschiedenis

De Congregatie werd op 8 december 1854 in Issoudun (Frankrijk) door Jules Chevalier gesticht. Op 15 augustus 1919 heeft de Nederlandse MSC Provincie zich, na goed overleg, afgescheiden van de Noordelijke Provincie welke bestond uit België, Noord Duitsland, Nederland en Zuid Duitsland/Oostenrijk . De reden: Vanuit het snel stijgende aantal roepingen ontstond het verlangen om een zelfstandige MSC Provincie te worden.

Medebroeders uit Frankrijk waren in 1880 gevlucht naar Nederland. Vanwege de politieke situatie in dat land zochten veel religieuzen hun heil in andere landen.

Aangekomen in Nederland, vonden de medebroeders een gastvrij onthaal in Huize Gerra dat eigendom was van het bisdom ’s-Hertogenbosch en door de bisschop ter beschikking werd gesteld. Het huis staat er nog; aan het begin van de oprijlaan naar het voormalig grootseminarie in Haaren. Vandaaruit werd een lakenfabriek in Tilburg gekocht en enkele jaren later werd het grote Missiehuis (1890) aan de Bredaseweg gebouwd.

In 2008 werd het Missiehuis verkocht en gingen ook de laatste medebroeders wonen in Notre Dame, het klooster van  onze Zusters aan de Sint Oloflaan.

Missielanden

Nederlandse leden van de congregatie hebben de missie ter hand genomen in de Molukken en Nederlands Nieuw Guinea (1902), Oceanië (1905), de Filippijnen (1908), Brazilië (1911), Celebes (1919), en Midden-Java (1921). In 1960 was de congregatie actief in Nederlands Nieuw-Guinea, Menado, Ambon, Java, Rabaul (Oceanië), Papoeasie (Engels Nieuw-Guinea), de Gilberteilanden en Samarai (Oost Nieuw-Guinea). Maar naast de missie overzee deed de congregatie ook veel aan zielzorg in Nederland.

In 1937 telde de congregatie ruim 2.100 leden, verdeeld over zeven provincies en drie viceprovincies. In 2003 telde de congregatie ongeveer 2.300 leden in meer dan veertig landen.

In Noord-Brabant hadden de “Rooi Harten” kloosters in Eindhoven (rectoraat en klooster parochie Sint Jozef Tivoli); in Haaren (Huize Gerra); in Oosterhout (noviciaat); in Sint-Michielsgestel (Nieuw-Herlaer) en in Tilburg (Missiehuis-klooster). Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in Arnhem, Berg en Dal, Den Haag, Driehuis-Velsen, Heerlen, Nijmegen, Rotterdam, Sittard, Stein en Wijhe.

We zijn dankbaar om het vele werk dat we hebben mogen doen. Dat deden we in eigen land en in Europa en elders in de wereld, maar ook in de voormalige missiegebieden welke nu zelfstandige MSC Provincies/Unie zijn met inmiddels hun eigen ‘missiegebieden’.

We zijn ook dankbaar omdat ons werk doorgaat al is het op een andere wijze dan zoals wij het gedaan hebben. We leven in een andere samenleving met andere vragen en andere noden.

Het is goed zo!

We vertrouwen erop dat de Eeuwige ook ons en ons werk niet aan het lot zal overlaten.

Het Missiehuis

Het missiehuis in Tilburg wordt in 1889 gebouwd met de enthousiaste medewerking van de overwegend katholieke bevolking van Tilburg en draagt de uiterlijke kenmerken van het reveil van die dagen.

Tilburg, zestien paters van de congregatie der paters missionarissen van het H. Hart aan de Bredaseweg bij hun vertrek naar de missie op 15 september 1910. Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 011235.

Bovenstaande tekst is met toestemming overgenomen van het BHIC, het Brabants Historisch Informatie Centrum

De geschiedenis van onze Nederlandse MSC Provincie is beschreven in het boek:

Door de wereld bewogen
Geschiedenis van de Nederlandse Missionarissen van het heilig Hart (MSC)
Schrijver: Gabrielle Dorren
Het boek is verkrijgbaar de Boekhandel:  ISBN 90-6550 – 813 – 9

U kunt ook informatie vinden bij:
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Kloosterlaan 245435 XD  Sint Agatha
Tel: 0485 – 31 10 07
info@erfgoedkloosterleven.nl
www.erfgoedkloosterleven.nl