Onze spiritualiteit
Slider

Waaruit wij leven

Wij zijn een groep mannen die kiezen voor een leven op religieuze grondslag in de katholieke traditie met elkaar:

Op religieuze grondslag

Jezus Christus staat centraal in ons leven. Zijn manier van leven spreekt ons aan. Je kunt zeggen, dat we bij hem stage lopen. We noemen dit: evangelisch leven.

In de katholieke traditie

De rooms-katholieke kerk heeft vele gezichten. Altijd hebben gelijkgezinden elkaar gevonden en een eigen groep gevormd. Wij willen één van die groepen zijn. We noemen dit: religieus leven.

Leven met elkaar

Sommigen van ons leven onder één dak. Anderen wonen op zichzelf maar houden contact met elkaar. Ieder is nu eenmaal anders. We noemen dit: leven in kringen.

Mannen en vrouwen die vanuit dezelfde inspiratie als wij willen leven bij een kring in hun omgeving.

Waar we voor staan

Als iemand zijn hart laat zien, komt het diepste dat hem beweegt en gaande houdt naar boven. Zo heeft God aan mensen getoond dat zijn diepste beweegreden liefde is. Dit willen wij voor onszelf en met anderen beleven. Daar staan we voor. Wij leven niet vanuit de gedachte zomaar in de wereld gegooid te zijn. Wij geloven niet in een god die angst aanjaagt en er plezier aan beleeft ons op de huid te zitten.

Wij geloven in een God die hart heeft voor mensen en van ons houdt. Hij is de bron van waaruit wij leven en werken. In de mens Jezus van Nazaret komt deze God ons op een bijzondere manier nabij. Zijn woord en levenswijze laten het hart zien van God, die barmhartig is en trouw.

Barmhartigheid en trouw horen bij elkaar: trouw zonder barmhartigheid is veeleisend en hard; barmhartigheid zonder trouw is onbetrouwbaar. In barmhartigheid en trouw proberen wij te staan aan de kant van mensen in de concrete vragen van hun en van ons eigen leven. Wij zijn dan ook niet gebonden aan een bepaald soort werk, zoals onderwijs of medische verzorging – hoe belangrijk die ook zijn. Ieder soort werk wat wij doen kan uitdrukken waar wij voor staan: de liefde van God voor concrete mensen.

Teksten ter overweging

Hieronder vindt u teksten geschreven door leden van de MSC in Nederland of daarbuiten. Teksten die ons inspireren en wellicht ook u.

Omgaan met beperkingen

Er is geen mens of er zit een ‘maar’ aan! Alles en iedereen heeft zijn beperking, niets is volmaakt. Dat wéten we natuurlijk best. Toch is niets zo moeilijk als omgaan met de beperktheid van dingen en mensen, schrijft Ben Verberne in de column.

Lees hier verder

Reisgidsen

Tegenwoordig hebben alle grote boekhandels een afdeling reisgidsen. Toch voelen wij hedendaagse toeristen ons vaak zwervers in een steeds maar uitdijend labyrint.

Lees hier verder

Schemeren

Bij de dingen die ik met de paplepel heb meegekregen, hoort schemeren. Als het bij ons thuis donker begon te worden en je wilde het licht aan doen, dan werd er gezegd: nog even wachten, eerst nog even schemeren.

Lees hier verder

Ecce homo

Ecce Homo. Zie de mens. Onder me passeren ze, alleen of in groepjes. De mensen. Ze passeren toegangspoortjes op Utrecht Centraal. Een ogenblik delen ze een ruimte.

Lees hier verder