Er is geen mens of er zit een ‘maar’ aan! Alles en iedereen heeft zijn beperking, niets is volmaakt. Dat wéten we natuurlijk best. Toch is niets zo moeilijk als omgaan met de beperktheid van dingen en mensen, schrijft Ben Verberne in de column.
Lees hier verderWaaruit wij leven
Wij zijn een groep mannen die kiezen voor een leven op religieuze grondslag in de katholieke traditie met elkaar:
Op religieuze grondslag
Jezus Christus staat centraal in ons leven. Zijn manier van leven spreekt ons aan. Je kunt zeggen, dat we bij hem stage lopen. We noemen dit: evangelisch leven.
In de katholieke traditie
De rooms-katholieke kerk heeft vele gezichten. Altijd hebben gelijkgezinden elkaar gevonden en een eigen groep gevormd. Wij willen één van die groepen zijn. We noemen dit: religieus leven.
Leven met elkaar
Sommigen van ons leven onder één dak. Anderen wonen op zichzelf maar houden contact met elkaar. Ieder is nu eenmaal anders. We noemen dit: leven in kringen.
Mannen en vrouwen die vanuit dezelfde inspiratie als wij willen leven bij een kring in hun omgeving.
Waar we voor staan
Wij geloven in een God die hart heeft voor mensen en van ons houdt. Hij is de bron van waaruit wij leven en werken. In de mens Jezus van Nazaret komt deze God ons op een bijzondere manier nabij. Zijn woord en levenswijze laten het hart zien van God, die barmhartig is en trouw.
Barmhartigheid en trouw horen bij elkaar: trouw zonder barmhartigheid is veeleisend en hard; barmhartigheid zonder trouw is onbetrouwbaar. In barmhartigheid en trouw proberen wij te staan aan de kant van mensen in de concrete vragen van hun en van ons eigen leven. Wij zijn dan ook niet gebonden aan een bepaald soort werk, zoals onderwijs of medische verzorging – hoe belangrijk die ook zijn. Ieder soort werk wat wij doen kan uitdrukken waar wij voor staan: de liefde van God voor concrete mensen.
Teksten ter overweging
Hieronder vindt u teksten geschreven door leden van de MSC in Nederland of daarbuiten. Teksten die ons inspireren en wellicht ook u.
Alles van waarde is weerloos
Een dichtregel van Lucebert die zich heeft vastgebeten in ons nationale geheugen; woorden die appelleren aan een algemeen gedeeld gevoel, schrijft Ben Verberne
Lees hier verderReisgidsen
Tegenwoordig hebben alle grote boekhandels een afdeling reisgidsen. Toch voelen wij hedendaagse toeristen ons vaak zwervers in een steeds maar uitdijend labyrint.
Lees hier verderSchemeren
Bij de dingen die ik met de paplepel heb meegekregen, hoort schemeren. Als het bij ons thuis donker begon te worden en je wilde het licht aan doen, dan werd er gezegd: nog even wachten, eerst nog even schemeren.
Lees hier verderEcce homo
Ecce Homo. Zie de mens. Onder me passeren ze, alleen of in groepjes. De mensen. Ze passeren toegangspoortjes op Utrecht Centraal. Een ogenblik delen ze een ruimte.
Lees hier verderOnze kosmos kent haar eigen wetten. Tegelijkertijd groeit het inzicht dat wij mensen binnen deze kosmos een unieke vrijheid en verantwoordelijkheid hebben. Dit stelt ons, christenen, voor een nieuwe uitdaging. De seculiere wereld is voor ons een missionair terrein!
Ik heb een stuk dankbaarheid voor het leven dat ik heb mogen leven. Ik ben aan de eindfase, dat kan ik niet ontkennen. Maar in plaats van bang te zijn voor het einde is het beter dankbaar te zijn. Niet te veel piekeren.
Kees Swinkels msc (Quezon City, Filipijnen)
De spiritualiteit van het hart is een uitnodiging te leven vanuit Gods voorkeursliefde voor mensen, zoals Jezus ons heeft voorgeleefd. Dit is een uitnodiging mee te leven met mensen, solidair te zijn met hen in hun verlangen naar leven en anderen mee te trekken in het spoor van het heilige.
Ik heb herinneringen aan mijn vader. Hij leefde vanuit zijn geloof en heeft mij gestimuleerd. Ik ben altijd heel blij geweest met MSC en voel me er thuis. Zelfs als ik met vakantie ben, zit ik dagelijks aan de computer. Een missionaris is nooit 100% met pensioen.
Gijs de Roij msc (Teresópolis, Brazilië)
De belofte van armoede heeft een maatschappelijke dimensie, als ze beleefd en uitgedragen wordt als een belofte tot wederzijdse solidariteit. Een levenshouding waardoor we individueel èn als groep delen wat we hebben met mensen die tekort komen, vereist van ons dat we een sober, eenvoudig leven leiden.
Pas in de laatste twintig jaar ben ik me bewust geworden van de grote invloed van de spiritualiteit van het hart in mijn leven. Ongemerkt is er toch een heel stuk vorming ingeslopen.
Het groeit nog steeds. Ik word er nog steeds gelukkiger van!
Albert Smit msc (Sulawesi, Indonesië)
Een biddende gemeenschap is uitdrukking van ons zoeken naar God. Temidden van onze samenleving zoeken we inspiratie in de barmhartigheid van God. Biddend vragen we om in onze wereld, hoe hard en banaal die ook is, Gods mysterie te blijven zien. Bidden is een aanhoudende vraag dat wij arm tot in de geest zullen worden.
We willen Gods liefde laten zien aan de mensen. We willen het charisma van onze congregatie beleven en doorgeven. Daar zijn we mee bezig in alles wat wij leven en vieren, in het verdriet als wel in de vreugde, zowel op sociaal als religieus gebied.
Frank Willemsen msc (Joaíma, Brazilië)