Geboren op 6 april 1941 Overleden op 23 november 2020
Lees verderWie zich verdiept in de Nederlandse MSC provincie staat verwonderd over de ontwikkeling die zich in zo’n 150 jaar heeft voltrokken. Maar we zijn beslist niet alleen geschiedenis: nog steeds ondersteunen we op allerlei manieren mensen in een kwetsbare positie. En we kijken ook naar de toekomst, met de vraag hoe onze spiritualiteit in deze tijd van betekenis kan zijn in de samenleving.
Onze geschiedenis
De “Rooi Harten”, zo noemen de Tilburgers de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus vanwege het rode hart dat we oorspronkelijk op onze zwarte toog droegen. In 1882 heeft de congregatie zich in Tilburg gevestigd. De congregatie had Frankrijk, waar we oorspronkelijk vandaan kwamen, moeten verlaten onder druk van de anti-kerkelijke politiek van de Franse regering

De congregatie van de Missionarii Sacratissimi Cordis Jesu was in 1845 gesticht in Issoudun (F.) door de lokale pastoor Jean Jules Chevalier(1824-1907). Die stichtte nog twee aartsbroederschappen, die van het Allerheiligst Hart en die van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het H. Hart (FDNSC), beide met groot succes. Ook de congregatie van de Missionarissen van het H. Hart werd op een gegeven moment tot aartsbroederschap verheven, in 1872. Twee jaar later volgde de pauselijke goedkeuring van de constituties.
Missielanden

Het Missiehuis
Het missiehuis in Tilburg wordt in 1889 gebouwd met de enthousiaste medewerking van de overwegend katholieke bevolking van Tilburg en draagt de uiterlijke kenmerken van het reveil van die dagen.

Tilburg, zestien paters van de congregatie der paters missionarissen van het H. Hart aan de Bredaseweg bij hun vertrek naar de missie op 15 september 1910. Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 011235.
Bovenstaande tekst is met toestemming overgenomen van het BHIC, het Brabants Historisch Informatie Centrum.
Blijvende inzet
We willen ons blijven inzetten voor de Kerk wereldwijd en speciaal voor de plaatselijke Kerk (parochies) omdat we deel van het geheel willen zijn. Maar door deel van het geheel te willen zijn, wil dit nog niet zeggen dat we onze zienswijze niet op een positieve manier naar voren mogen brengen ook al wijkt deze mogelijk af van ‘wat gangbaar is binnen de kerk’. Wij willen de eenheid binnen de Kerk mee bevorderen, in de hoop dat het een eenheid in verscheidenheid mag zijn. Wij staan een eenheid in verscheidenheid voor omdat we geloven dat deze de meeste kans van slagen heeft. Wij geloven in één grote christelijke gemeenschap met leiders, vrouwen en mannen, die geloven in een Kerk met een open geest voor de tijd waarin ze zich bevindt.
Initiatieven van MSC
In Nederland zijn door diverse MSC-ers initiatieven genomen om mensen in een kwetsbare positie te ondersteunen. Sommige van deze initiatieven worden nog steeds door hen uitgevoerd, sommige initiatieven worden door ons nog financieel ondersteund, andere initiatieven zijn inmiddels zelfstandig geworden. Hieronder noemen we enkele voorbeelden.
MST Mensen in beeld houden

Het MST – Mensen in beeld houden, is in 1989 opgericht door onze congregatie, samen met de zusters FDNSC.
Het MST is een ontmoetingscentrum voor vluchtelingen, mensen die werkloos zijn of dak- en thuisloos, of voor mensen die graag anderen willen ontmoeten. Veelal op vrijwillige basis worden allerlei soorten cursussen en taallessen gegeven. Ook is het mogelijk om gewoon binnen te komen voor een kop koffie.
Mensen in beeld houden, betekent dat het MST op een stimulerende manier mensen in kwetsbare omstandigheden wil ondersteunen. Het MST begon met een paar kleine ruimtes in het Missiehuis van de MSC aan de Bredaseweg, verhuisde in 2007 naar het Huis van de Wereld aan de Spoorlaan omdat eind 2012 ook weer achter zich te laten voor huisvesting bij de Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring.
Woonwagenpastoraat

Pater Jan van der Zandt msc werkt als landelijk coördinator van het PWN (Pastoraat voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland). Het Pastoraat Woonwagenbewoners in Nederland (PWN) is een landelijke katholieke instelling voor pastorale zorg voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland. Het PWN is opgericht in 1981. Op het landelijk bureau zijn enkele vrijwilligers werkzaam voor beleidvorming en de administratie. Het bestuur van het PWN bestaat uit zes bestuursleden.
Mensen zien woonwagenbewoners, Sinti, maar vooral de Roma nog vaak als aparte groepen die buiten de samenleving staan. Daardoor nemen zij nog steeds een geïsoleerde positie in. Het werk concentreert zich de laatste jaren dan ook vooral op het bemiddelen tussen deze bevolkingsgroepen en kerkelijke instanties, overheids- en onderwijsinstellingen, want nog steeds, en misschien wel meer nodig dan voorheen, wijzen wij op de achterstandssituatie van deze mensen.
Extra aandacht en belangenbehartiging voor de Roma vindt sinds 2007 plaats door het Helpproject, later Romaproject, en door een samenwerking met het MST Mensen in Beeld houden.
Gerrit Poels
Hoewel Gerrit Poels (11 mei 1929) al in 1969 uittrad als MSC-er en als priester, is hij nog steeds bekend onder de naam Pater Poels. Wist u dat Traverse, de maatschappelijke opvang in Tilburg, voortkomt uit het werk van Gerrit Poels?
Stichting Papoeajeugd naar school
Hart op weg-beweging
Als missiecongregatie hebben we altijd hart voor mensen gehad. We waren in Brazilië, de Filippijnen of Indonesië waar we werkten in het onderwijs of de gezondheidszorg. Zo dicht mogelijk bij de mensen, met de voeten in de modder. Met 26 medebroeders wonen we in klooster Notre Dame, samen met de ‘Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart’. We leven nog elke dag uit onze ‘spiritualiteit van het hart’. En we willen die graag delen met ieder die op ons pad komt. Met de ‘Hart op weg-beweging’ willen we samen met anderen zoeken naar ‘nieuwe vormen voor oude waarden’.
Wilt u met ons meezoeken of meer informatie? Dat kan. U kunt ons bereiken via e-mail:
Onderstaande levensverhalen werden opgetekend bij gelegenheid van jubilea of bij overlijden. Ze geven een prachtig inkijkje in het leven, werken en daarmee in de spiritualiteit van onze medebroeders en van de congregatie.
In memoriam pater Piet van Mensvoort
Geboren op 14 maart 1934 Overleden op 28 oktober 2020
Lees verderIn memoriam pater Herman Vernooij
Geboren op 22 januari 1939 Overleden op 7 augustus 2020
Lees verderIn memoriam pater Jacques Alkemade
Geboren op 15 februari 1936. Overleden op 6 juli 2020.
Lees verderIn memoriam pater Pie Lochs
Geboren op 10 januari 1941. Overleden op 8 april 2020.
Lees verderIn memoriam broeder Sjaak Veken
Geboren op 25 januari 1945. Overleden op 27 september 2019.
Lees verderIn memoriam pater Henk Groenewegen
Geboren op 14 september 1934. Overleden op 2 juli 2019
Lees verderIn memoriam pater Henk Kuipers
Geboren op 15 april 1930. Overleden op 15 oktober 2018.
Lees verderBroeder Gerrit te Wierik
65 jaar geprofest
Lees verderPater Sjeng Cuijpers
70 jaar geprofest en 65 jaar priester
Lees verderIn memoriam pater Antoon Revers
Geboren op 12 oktober 1927. Overleden op 21 maart 2018.
Lees verderIn memoriam pater André Gijsberts
Geboren op 16 november 1930. Overleden op 13 februari 2018.
Lees verderIn memoriam pater Jan Bovenmars
Geboren op 1 december 1923. Overleden op 12 december 2017.
Lees verderIn memoriam pater Frits Grol
Geboren op 18 juni 1924. Overleden op 30 november 2017.
Lees verderIn memoriam pater Frans Vennix
Geboren op 21 oktober 1936. Overleden op 24 november 2017.
Lees verderIn memoriam pater Henk Tolboom
Geboren op 30 oktober 1937. Overleden op 2 oktober 2017.
Lees verderPater Ton Zwart
50 jaar priester
Lees verderIn memoriam pater Eugène van Vught
Geboren op 18 mei 1930. Overleden op 30 mei 2017.
Lees verderIn memoriam pater Fons Meijers
Geboren op 21 april 1940. Overleden op 21 april 2017.
Lees verderPater Fons Meijers
50 jaar priester
Lees verderPater Eugène van Vught
60 jaar priester en 65 jaar geprofest
Lees verder