Jubileum Jan Jetse Bol msc – 2024

Jan Jetse Bol 21 september 2024 – 60 jaar geprofest

Op het eind van de basisschooltijd in 1956 vroeg Jan Jetse zich af: wat nu..?
Het werd uiteindelijk het klein seminarie in Driehuis Velsen met, toen nog, ongeveer 200 jongens in opleiding.

De tijdgeest zou snel veranderen. Van een min of meer gesloten gemeenschap veranderde deze in een open gemeenschap. Er kwamen oecumenische gespreksgroepen in het dorp en Jan Jetse nam daar graag aan deel. Hij gaat in het examenjaar mee met de Pax Christi voettocht en het zou niet bij dit ene jaar blijven!
Al deze veranderingen spraken hem erg aan. Het werd voor hem ‘geloven in deze tijd’ en niet een louter voortzetten ‘van wat altijd al was’.

In 1963 begon zijn noviciaatstijd in Berg en Dal. Jan Jetse ging verder op de weg van geloof en nu ook vooral binnen de Nederlandse Provincie van de Congregatie van de Missionarissen van het H. Hart (MSC).
In het noviciaat ontdekte hij dat hij een goed schrijver was. Hij zou later nog diverse artikelen en gedichten schrijven evenals teksten voor liederen.

Er volgde de filosofische opleiding in Brummen. Intussen is het Tweede Vaticaans Concilie volop met haar uitwerking bezig o.a. in de liturgie.
In Stein werd de filosofische opleiding voortgezet met aansluitend de theologie.
De veranderingen binnen de Kerk, maar ook binnen de samenleving, volgden elkaar in rap tempo op.

In 1966 kwam Jan Jetse, met de groep medebroeders in opleiding, naar Tilburg. De groep nam haar intrek in ‘de bungalows’ in de tuin. De toog werd al snel verruild voor het pak en het pak voor casual kleding.
Intussen was in Tilburg het Gemeenschappelijk Instituut voor Theologie (GIT) opgericht door de bisdommen Breda en ’s Hertogenbosch i.s.m. orden en congregaties.

De kerkelijke en maatschappelijke veranderingen, met name in Nederland, volgden elkaar steeds sneller op. Voor heel veel (gelovige) Nederlanders was het niet meer bij te houden en zij haakten af. Vooral m.b.t. de Kerk.
Jan Jetse geniet juist van deze veranderingen. Jongerenvieringen, straattheater, de vredesbeweging van Pax Christi en de nieuwe vormen binnen het religieus leven hebben zijn volle aandacht.
Het jongerenpastoraat, een nieuw fenomeen, trekt hem.
Hij wordt, wanneer hij zijn eindscriptie moet schrijven, groepsleider in het klein seminarie in Driehuis waar hij zelf zijn studie was begonnen. Maar nu waren er (1969) i.p.v. de 200 studenten nog maar 20! Jan Jetse zal het seminarie mee sluiten.

In 1970 begon hij aan zijn pastorale vorming in Tilburg. Tijdens dit jaar ontdekte hij andere mogelijkheden. Hij begon aan de training TUS (Training Urbane Samenleving). In het kader van deze opleiding ging hij een korte tijd werken in de stukgoedhavens in Rotterdam waar hij twee stakingen meemaakte. Hij doet mee met een actiegroep in het oude westen van de stad Rotterdam.
Daarna loopt hij stage in de katholieke levensschool voor jongeren in Breda en solliciteert vervolgens in het bisdom Rotterdam naar een baan in het jeugd- en jongerenwerk.
Nog géén priesterwijding! Misschien later ‘als de mensen hem zouden roepen’.
Jan Jetse was er zo van overtuigd dat niet alleen God roept maar ook de mensen.

In 1971 begint hij als pastor voor jeugd en jongeren in Scheveningen.
Hij gaat samen met de Fraters van Tilburg een communiteit in Scheveningen volgen. Alle leden van de groep zijn actief in kerk en samenleving. De groep geeft een thuis aan vluchtelingen en mensen die zich inzetten voor de bevrijding van El Salvador. Het is het jaar dat bisschop Romero wordt vermoord.
De communiteit noemt zich de Salvatorgroep.

Jan Jetse voelt de spirituele verbanden vanuit de beide congregaties: de ‘barmhartigheid’ en ‘de weg van het Hart gaan’.
Jongeren vragen hem priester te worden.
In 1976 volgt de priesterwijding.
Jaren volgen elkaar op als pastor in Rijswijk, jongerenpastor in Leiden, teamleider in Leiden.
Hij raakt betrokken bij de acht mei beweging, vluchtelingen en bevrijdingsbewegingen, de VPW (Vereniging voor Pastoraal Werkenden) en de beweging van gehuwd en ongehuwd priesterschap.

De Salvatorgroep besluit in 1998/1999 om te stoppen. Jan Jetse gaat wonen in de MSC-communiteit in Rotterdam.
Hij gaat, als pastor, werken in Schiedam, samen met collega pastores in Vlaardingen en Maassluis.
Maar ook voor hem gaan de jaren tellen. Hij wordt 65 jaar en besluit te stoppen in het pastoraat.
Hij wil zich meer richten op taken binnen de congregatie omdat de medebroeders elkaar steeds meer nodig hebben.
In 2011 wordt hij gekozen tot provinciaal overste van de Nederlandse MSC-Provincie en in 2014 wordt hij herkozen voor de periode tot februari 2017.

Jan Jetse blijft wonen in Rotterdam waar de eerste twee van de vier buitenlandse medebroeders intussen zijn gearriveerd. Zij gaan de nieuwe Internationale MSC Communiteit vormen. Het is een opdracht vanuit het Provinciaal Kapittel. Antoon Egging zal eveneens deel uitmaken van de communiteit Rotterdam.

Op 9 mei 2018 verhuisde Jan Jetse naar Notre Dame in Tilburg.
Zijn gezondheid laat wat te wensen over al heeft hij zeker ook zijn goede en mooie dagen. Op 17 november 2023 werd hij 80 jaar en drie dagen later werd hij op straat getroffen door een hersenbloeding terwijl hij zijn dagelijkse fietsronde maakte.
Momenteel verblijft hij in het Zorgcentrum Notre Dame (Bethanië) waar hij goede zorg ontvangt.

Tekst TtW

Leave a comment