Broeder Jacob Kuijs

60 JAAR GEPROFEST

Broeder Jacob Kuijs

Jacob Kuijs werd in februari 1941 geboren in Bakkum. Daar opgegroeid, ging hij in 1959 naar het noviciaat van de MSC in Stein want hij zag: “Trouwen, een gezin, dat is niets voor mij!”. Op 17 oktober 1960 deed hij, samen met Theo Bakkum en Jan van Egmond, zijn eerste professie.

Na een paar jaar solliciteerde hij en werd huisbroeder in het Missiehuis van Driehuis. Daar begonnen voor hem de tien mooiste jaren van zijn leven. In Tilburg vond hij alles nog sober en somber. In Driehuis begon voor hem een nieuw tijd – met pater Eijkens en Freriks. Het was er meer ontspannen. De broeders “kwamen er gezellig samen, bij gewoon een kopje koffie of thee…”

Later was het voor Jacob ook in Tilburg anders. Het was de tijd van na het Tweede Vaticaans Concilie. Jacob kan heel wat namen van MSC-ers uit die tijd noemen, zoals Jo Groenen en André van Buuren.  En hij vindt het wel jammer dat er geen nieuwe broeders meer gekomen zijn, maar ook geen paters. Jacob zegt: De jonge mensen willen zich niet meer voor hun hele leven binden…

Jacob is gehecht aan zijn rozenkrans, maar ook een het boekje “Gebeden voor elke dag”. Hij bidt er op zijn kamer iedere dag uit. Maar ook maakt hij graag gebedsvieringen in de kapel van Notre Dame mee. Liever niet de vespers: “Dat vind ik te moeilijk!”.

Jakob was gewend om lekker te wandelen, maar het laatste jaar ging dat steeds moeilijker. Hij kreeg een nieuwe kamer in de Communiteit van Una Sancta en vond er een nieuw thuis. Af en toe zag hij gelegenheid om nog even langs te gaan bij zijn medebroeders “van de Oloflaan”. Elke zondagmorgen kwam hij een biertje drinken.

Wel had hij meer en meer een rollator nodig. Geen probleem. Dan pakte hij gewoon iedere dag de rollator en maakte een rondje door de tuin, of buiten op straat. Als hij dan moe was ging hij even op zijn rollator zitten, uitrusten. Jacob probeerde zo veel mogelijk met alles mee te doen. Volgde ook de actualiteit via de tv.

Op 21 september 2020 hoopt hij het professiefeest van de MSC mee te kunnen maken. Maar eigenlijk wil hij zijn 60-jarig professiefeest vooral samen met zijn familie vieren, als het kan op de dag zelf, 17 oktober. Met zijn broers en zussen en wie weet ook nog met twee nichtjes.