In memoriam broeder Sjaak Veken

MISSIONARIS VAN HET HEILIG HART

Broeder Sjaak Veken

Geboren op 25 januari 1945 in Enkhuizen

Eerste geloften 1 mei 1964

Eeuwige geloften 17 mei 1974

Overleden te Tilburg op 27 september 2019

Na zijn lagere school in Enkhuizen volgde Sjaak de broederopleiding van de MSC in Tilburg. Hij werd geschoold tot schilder, maar in feite heeft hij vooral kantoorwerk verricht: het bijhouden van adressenbestanden en het verzorgen van de financiële administratie. Daarbovenop is hij vele jaren overste geweest van het moederhuis van de MSC in Tilburg, een functie die tot dan toe aan priesters was voorbehouden. Het leidinggeven ging Sjaak goed af: hij was zakelijk en toegankelijk, gastvrij en efficiënt.Het oversteschap van Sjaak viel samen met grote veranderingen in kerk en samenleving. Het streven naar vrijheid, naar eigen zeggenschap, naar eigen verantwoordelijkheid botste menig keer tegen de gemeenschapszin zoals die sterk in Sjaak leefde. Het maakte het moeilijk voor hem te accepteren dat medebroeders eigen wegen gingen. Het was een groeiproces voor beide partijen.

Zo’n tien jaar geleden deden zich de eerste tekenen voor dat Sjaak leed aan een ernstige vorm van Alzheimer. Hij ging nog wel naar zijn kantoor maar deed er steeds minder werk. Anderen moesten zijn tekorten opvangen en deden dat met meevoelen en respect. Zijn maatje broeder Gerrit te Wierik heeft Sjaak tot het einde toe bijgestaan: van een Sjaak die volop zong tot een Sjaak die helemaal stilviel. Ook zijn zussen, Els en Truus, kwamen elke zes weken van Enkhuizen naar Tilburg in de hoop Sjaak te laten merken dat hij niet alleen was in zijn ziekte.

Alzheimer leidt tot volkomen leegheid. Maar het einde is het niet: het verrijzenisgeloof, waarop Sjaak vertrouwde, zegt dat leegte plaatsmaakt voor volheid. Die volheid is Sjaak van harte gegund.