In Memoriam: Nico Akerboom

             Een dankbare herinnering aan 

              Pater Nico Akerboom 
                Nicolaas                                        
            Missionaris van het heilig Hart

Nico werd in Nieuwveen geboren op 9 juni 1925. Op 21 september 1945 deed hij zijn Eerste Professie in Tilburg. Op 21 september 1948 volgde zijn Eeuwige Professie in Stein. Op 10 september 1950 werd hij in Stein tot priester gewijd. In de vroege morgen van vrijdag 14 oktober 2022 is hij naar zijn en onze Schepper teruggekeerd.

“Missionaris in hart en nieren”, vanaf zijn jeugd! Het negatief advies van de arts belemmerde hem om uitgezonden te worden naar een van de missiegebieden van de Missionarissen van het H. Hart. Nico heeft in die zin het medisch oordeel gelogenstraft door in zijn functie als ‘propagandist’ niet slechts in één, maar liefst in alle MSC-missielanden – Indonesië, Papoea, Filippijnen, Brazilië – langdurige werkbezoeken af te leggen. Die reizen hielden hem gemotiveerd en geïnformeerd bij de organisatie en begeleiding van het uitgebreide netwerk van vrienden in Nederland ter ondersteuning van het missiewerk.

Naast zijn werk als ‘propagandist’ was Nico ook in eigen land missionaris in pastorale en maatschappelijke taken: vijfentwintig jaar assistent in Moergestel, onderwijs aan de huishoudschool in Tilburg, woonwagenwerk en Zorgcentrum Zonnehof.

In ons Zorgcentrum Notre Dame – Tilburg – is Nico in 2009 een nieuwe levensfase gestart. Het werd een tijd van loslaten: geen auto meer, de fiets weg, slecht ter been, alleen een rolstoel in de plaats daarvan, een slechte ruil! Moeilijk contact met de familie en de vele vrienden.

Maar er waren zeker ook nog mooie momenten om op terug te zien: zijn gevoel voor kunst en cultuur deed hem opleven. Hij fleurde op bij het praten daarover. En dikwijls gingen de gesprekken over zijn vroegere werk, de reizen, zijn vele vrienden en de hechte band met de familie.

Zijn laatste grote reis begon in de vroege morgen van 14 oktober 2022. In alle rust is hij van ons weggegaan om nu te leven bij al onze dierbaren in Gods’ grote licht en vrede.

Comments: 4

Leave a comment