In memoriam pater Frits Grol

MISSIONARIS VAN HET HEILIG HART

Pater Frits Grol

Geboren op 18 juni 1924 te Amsterdam

Professie 21 september 1943

Priesterwijding 12 september 1948

Overleden te Lisse op 30 november 2017

Frits werd geboren te Amsterdam op 18 juni 1924, deed zij religieuze professie in Berg en Dal op 21 september 1943. Na zijn filosofiestudie in Heino en theologie studie ontving hij in Stein de priesterwijding op 12 september 1948. In Arnhem bereidde hij zich voor om als missionaris te gaan werken op de Filippijnen.

Het waren drie broers van het gezin Grol, die intraden bij de congregatie van de MSC.: pater Albert Grol werd missionaris in de Filippijnen; pater Walter Grol missionaris in Brazilië en pater Frits vertrok in 1950 met de boot vanuit Marseille naar de missie van de Filippijnen, waar hij op missieposten als priester werkte, onder andere op het eiland Mindanao, waar hij vaak hielp in plaatsen als Hinatuan, Tago en Butuan. Hij droeg ook zorg voor jonge mensen in de priesteropleiding. Ruim 22 jaren werkte Frits met hart en ziel in de Filippijnen. In 1972 keerde hij voorgoed terug naar Nederland.

Op 4 september 1972 werd pater Frits gedurende 22 jaren pastor van de parochie Sint Agatha in Lisse en lid van de MSC – kring IJmuiden. Heel toegewijd droeg hij zorg als een goede herder voor zijn parochianen. Daarna werd hij van huize Berkhout bejaardenpastor. Hij was ook muzikaal en zette zijn talenten in voor de opbouw van de plaatselijke kerk. Dankbaar was hij voor alle hulp die hij hierbij mocht ontvangen. Mw. Ingrid Santifort stond speciaal voor hem klaar.

Zijn gehoor en eigenlijk zijn hele gezondheid gingen ernstig mankeren. Alle hulp, zorg en ook contacten met verzorgers, medewerkers, familie en zijn medebroeders waardeerde pater Frits en dankte daar ook voor. Na zijn tijdelijk verblijf in verpleeghuis de Wilbert in Katwijk aan Zee nam pater Frits zijn intrek in woonzorgcentrum Berkhout in Lisse, op 2 oktober 2017. Daar is hij maar korte tijd woonachtig geweest en heeft God de diepste wens van pater Frits in vervulling doen gaan: door hem naar zich toe te roepen en zijn leven te voltooien.