Jubileum Gerrit te Wierik msc 2023

De jubilaris Gerrit te Wierik (70 jaar geprofest) vertelt:

Gerrit heeft gekozen voor MSC omdat religieus (vroom) zijn hem met de paplepel is ingegoten. Zijn ouders hebben ervoor gezorgd dat hun kinderen geleerd hebben te bidden en naar de kerk te gaan.
Omdat Gerrit het oudste kind was van de familie moest hij gaan werken om bij te dragen in de kosten. Hij kwam in een textielfabriek te werken, maar hij werd er niet gelukkig van.
Hij wilde graag gaan werken in de missie, voor mensen die het nog slechter hadden: hij las graag missieblaadjes.

Uiteindelijk heeft Gerrit besloten het klooster in te gaan. Hij was geïnspireerd door de “Annalen” van de MSC, waarin een artikel stond dat heette “Met man en macht”, dat ging over broeders in de missie.
Helaas werd er door het idee van de missie voor Gerrit een streep gehaald. In verband met de politieke situatie in Indonesië kon hij geen visum krijgen en dus ook niet de missie in.
In plaats daarvan werkte Gerrit in de Missiedrukkerij in het Missiehuis, waar hij 11 jaar heeft gewerkt en er de opleiding tot “vakbekwaam boekdrukker” haalde.

Gerrit zou vervolgens een opleiding tot ziekenverzorger mogen gaan doen, maar dat ging niet door omdat hij door de Overste naar Rome werd gestuurd: daar was hulp nodig in het Internationaal Studiehuis.
In verband met het Vaticaans Concilie logeerden daar 9 bisschoppen, dus alle hulp was welkom. Gerrit werd er receptionist en hij diende er het eten op voor o.a. de bisschoppen. Hij moest natuurlijk wel Italiaans leren.
Later werd hij portier.

Toen in 1970 het Internationaal Studiehuis werd opgeheven werd Gerrit naar het secretariaat in het Generalaat gestuurd, wel nog in Rome.
Hij heeft dit werk tot 1983 gedaan tot hij weer naar Nederland kwam.
Hij is een aantal jaren koster geweest in Eindhoven; heeft het Secretariaat in het Centrum Ondersteuning voor Vrijwilligers in het Pastoraat (Arnhem) bekleed.
Daarna ging hij voor Vraag en Aanbod Internationaal (VAI) werken op het secretariaat, voor 30 uren per week.
Daarnaast heeft hij veel genotuleerd voor allerlei besturen en organisaties.

Nu maakt Gerrit de misboekjes bij speciale gelegenheden. Ook doet hij veel archiefwerk en hij zorgt dat de kapel versierd wordt als dat nodig is.
Hiernaast doet Gerrit ook mantelzorg in de eigen groep.

Eigenlijk zijn zijn taken nu een continuering van de taken die hij altijd al gedaan heeft, alleen in een lichtere vorm.
Gerrit is nog steeds blij met zijn keuze om MSC’er te worden en te zijn.

Leave a comment