Jubileum Gert Leek msc 2023

Interview met jubilaris (dubbel: 65 jaar geprofest én 60 jaar priester)
Gert Leek.

Hoe bent u bij de MSC gekomen?
Gert wilde graag priester worden. De parochie waar de familie Leek ter kerke ging was een dominicaner kerk. Maar Gert zakte voor het toelatingsexamen bij de Dominicanen. “Kom volgend jaar maar terug”, werd er gezegd.
Via een achterneef, die missionaris op Java was voor MSC, is Gert bij de MSC terechtgekomen. Hij mocht al snel beginnen bij de voorbereidingsopleiding.
Gert heeft er geen spijt van dat hij MSC’er is geworden.

Wat hebt u allemaal gedaan?
In 1963 (31 augustus) is hij priester gewijd. Officieel zou dat in Stein zijn, waar dan alleen het eigen gezin bij mocht zijn. Maar zijn tante Jaantje wilde er heel graag bij zijn en toen heeft Gert er voor gewerkt dat hij tot priester werd gewijd in de eigen parochie, zodat de héle familie erbij kon zijn, naast de parochianen. Daar waren wel een aantal dispensaties voor nodig: van Rome en de bisschop o.a.!
Gelukkig hielpen enkele weldoeners uit het dorp ook mee om het voor elkaar te krijgen.
Gert was de eerste die in eigen parochie gewijd werd. Daarna volgden meer wijdingen in eigen parochies.

In 1966 ging Gert naar Indonesië: Manado. Vanuit deze plaats moest hij 12 dorpen bedienen. Elke maand ging hij te voet of te paard (totdat het paard na een val geëlektrocuteerd werd door schrikdraad) alle dorpen langs, waar hij dan telkens een etmaal of twee verbleef.
Hij was, zogezegd, een rondtrekkende priester in een vaste regio. Dat was een goede tijd.
Na een verlof heeft Gert gesolliciteerd naar een post op de eilanden, waar hij per boot van het ene naar het andere eiland trok. Dat was geen hard werk. Altijd rustig.

Na voor de derde keer malaria tropica te hebben gehad (hoge koorts en volledig de weg kwijt) is hij naar Nederland teruggekeerd, waar hij in diverse parochies heeft gewerkt: in Heemstede, Eindhoven en Waalwijk o.a.

Wat doet u nu? Hebt u hobby’s?
Nu is Gert gepensioneerd. Hij heeft geen taak meer. Hobby’s heeft hij niet.
Hij rust veel.
Het leven is hier echt goed!
Gert kijkt terug op een goed leven, zegt hij.

One comment

Leave a comment