Pater Henry de Heij

70 JAAR GEPROFEST

65 JAAR PRIESTER

Pater Henry de Heij

Een kroon op mijn werk

Al een tijdje merkte Henry de Heij, dat hij ouder geworden was. Tot voor kort wandelde hij graag en vroeg in de tuin van Notre Dame. Maar dat kan hij niet meer. Wel is hij blij wanneer iemand – terwijl hij in de rolstoel zit, een rondje met hem door de tuin maakt.​

Op een zonnige dag doe ik dat. Deze keer zien we geen eekhoorn of konijntje. Wel bezoeken we de kisten met bijen, die door de trappisten in de tuin gezet zijn. De bijen doen zich tegoed aan de nectar van de vele verschillende bloemen die in de kloosterbelevingstuin gegroeid zijn. Ook Henry en ik ervaren hoe goed het toeven is in de tuin van Notre Dame. ​

​Henry kijkt dankbaar terug op zijn leven en werken als MSC-er. Kort na zijn priesterwijding in 1954 ging hij naar de Filipijnen, op een vrachtschip… ​

​Als missionaris kreeg hij een pastorale taak op het eiland Luzon. Hij voelde er zich goed thuis. En zette zich in voor de groei van de kerk in de Filipijnen. Ook droeg hij er aan bij dat de MSC binnen 25 jaar uit kon groeien tot een grote zelfstandige MSC-provincie. ​

Hij voelde: hier ben ik op mijn plaats. Niet voor niets wilde hij Henry de Heij genoemd worden. “Ik heb misschien geen grote dingen gedaan, ik heb me ook niet zo bemoeid met de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, maar in de parochie waar ik werkte konden mensen zich thuis en veilig voelen en groeien in hun geloven. In zekere zin ben ik er trots op, dat de MSC in de Filipijnen een stevige missionaire gemeenschap is geworden. ​

Toen hij de Filipijnen verliet en terugging naar Nederland, nam hij ook de naam HENRY mee. In Nederland kon hij, gezien zijn leeftijd, geen pastoraal werk meer doen, maar wel had hij goede contacten met Filipino’s. Ondertussen voelt hij zich ook weer in Nederland thuis. Hij is blij, dat de MSC en de zusters FDNSC  samen in één huis wonen. ​