Pater Sjeng Cuijpers

70 JAAR GEPROFEST EN 65 JAAR PRIESTER

Pater Sjeng Cuijpers

Pater Sjeng Cuijpers was het tweede kind en de oudste zoon van een traditioneel katholiek Limburgs gezin van veertien kinderen.

Hij had al lang het verlangen om priester te worden. Als kind was zijn favoriete spelletje misje spelen en kwam in aanraking met de MSC toen de broer van een MSC’er als lid van de collectantenvereniging, bij hem thuiskwam. Hij nam de beslissing om naar de MSC te gaan en op 13-jarige leeftijd ging hij naar de Apostolische School in Tilburg.

Het noviciaat deed hij in Berg en Dal, waar hij op 21 september 1948 zijn professie deed. De priesteropleiding deed hij in Stein waar hij op 6 september 1953 tot priester werd gewijd.

Zijn wens was om missionaris te worden en op 7 oktober 1955 vertrok hij naar Brazilië. Daar werkte hij meer dan 40 jaar. Hij was er parochiepriester in meerdere parochies, gaf catechismusles op scholen en zette zich vele jaren in voor de gespreksgroepen van het huwelijkspastoraat, de verloofdencursussen en het Spreekkamer Pastoraat, waarbij mensen hun problemen met pater Cuijpers bespraken. Meer dan 30 jaar mocht hij dit werk doen.

Pater Cuijpers kijkt terug op een mooi leven: “Er zijn dingen die ik anders had kunnen doen en moeten doen, maar het is gebeurd. Ik heb veel voor andere mensen kunnen doen, vooral in de tijd van het Spreekkamer Pastoraat.”