Pater Tarsis Siswanto

25 JAAR PRIESTER

Pater Tarsis Siswanto

Ik hoorde MSC voor het eerst via de aankondiging in het seminarie toen ik in derde klas zat (1984). Bij het afscheidsevenement met de laatste klas werden ze aangekondigd waar ze hun studie door zouden gaan. De twee daarvan waren voor MSC. Ik vroeg me af wat MSC was, waar ze studeerden, waar ze werkten. Toen begon ik kennis te maken met de msc die in Jakarta werkte. Bijna elke eerste zondag van de maand nam ik de tijd om een ​​parochie van MSC te bezoeken. Vandaar begon ik veel over MSC te weten. De studieplek (Pineleng – Manado) en werkgebieden van msc waren interessant en uitdagend voor mij. Daarom koos ik voor MSC om mijn roeping voort te zetten. In he Noviciaat bestudeerde ik met mijn 24 klasgenoten MSC-charisma en spiritualiteit intensiever. Van de 25 novicen waren er 18 geprofest en dan waren er 9 tot priester gewijd.

Als MSC probeerde ik de missietaken die door het provinciaal overste aan mij werden toevertrouwd te aanvaarden en uit te voeren. Bij het uitvoeren van deze taken was het soms niet eenvoudig, zowel samen met medebroeders leven als een zwaar werkgebieden. Maar ik probeerde trouw te zijn in het beheren met de beste en volledige verantwoordelijkheid totdat er een nieuwe taak was. In principe heb ik nooit een ​​specifieke opdracht en op een bepaalde plaats gevraagd. Ik was altijd klaar voor zendingsopdrachten.

De viering van mijn zilveren priesterschap is een gelegenheid voor mij om mezelf te evalueren hoe ik mijn taken als priester heb uitgevoerd. Gelukkig dat ik de taken destijds uitvoerde, waren de taken die door zowel provinciale overste als bisschop aan mij toevertrouwd. Ik liet God me gebruiken voor Zijn goede werken door de congregatie of de kerk. Deze inzet had consequenties die nu niet gemakkelijk voor me zijn. Ik moest het leven en werk verlaten dat ik al gewend was. Ik moest hier een nieuw leven beginnen met al hun vervreemdingen. Hoe moest ik hier een nieuwe MSC-communiteit bouwen. Ieder van ons had eigen begrip van het charisma en de spiritualiteit van MSC. Elk lid had het recht en de vrijheid om zich uit te drukken. Ik moest leren om de unieke kenmerken van elke persoon te respecteren en te accepteren. Ik vind dat mijn leven op dit moment nog aan het leren is, inclusief het leren accepteren dat ik niets heb … hoe mijn toekomst is erg afhankelijk van het succes van dit leerproces. Hoe kan ik nuttig zijn tot een mens die een hart heeft naast voor mezelf, ook voor anderen hier?