Preek 31 juli 2022

OVERWEGING ZONDAG 31 JULI 2022 N NOTRE DAME TILBURG
Door Jan Jetse Bol MSC
LEZING 1: PREDIKER 1, 2; 2, 21-23
LEZING 2: KOLOSSENZEN 3, 1-5.9-11
LEZING 3: LUKAS 12, 13-21

In ons leven, of we nu oud of jong zijn, van tijd tot tijd merken we, soms heel indringend: We zouden wel willen, maar het lukt niet. Want we hebben niet alles in de hand, niet alles kan, niet alles is maakbaar…
Op het liturgieboekje van vandaag staat: “Geniet!” Heel wat mensen die tegen hun pensioen aanlopen zeggen: Ik zie er naar uit, want dan ga ik genieten van het leven… Maar ook veel jonge mensen zeggen: Ik wil alles uit mijn leven halen, ik wil volop genieten van mijn leven! Bijna alsof wij mensen dat allemaal in de hand hebben, alsof wij alles zelf kunnen maken. En als het dan niet lukt…?! Maar op het boekje staat ook, en dat is een verwijzing naar de eerste lezing uit het boek Prediker: “Alles is ijdelheid!
“Geniet!” En: “Alles is ijdelheid!” Waar gaat het in ons leven om…? Wat wil ik heel graag? Wat wil ik liever niet? Wat kan ik goed? Wat ik niet zo goed of (helemaal) niet…? Wat is het beste…?
In het evangelie van Lukas van vandaag (Lukas 12, 13-21) horen wij hoe Jezus daarover een verhaal vertelt. We horen dat verhaal in een tijd, dat heel wat mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen… We horen dat verhaal op de slotdag van de Tilburgse kermis, de grootste kermis van de Benelux… We horen dat verhaal in een tijd dat een half procent van alle mensen net zo veel bezit als alle mensen samen… We horen het in een tijd, dat we hier zelf in een kleiner huis wonen… We horen dat verhaal in een tijd dat vele mensen vaste kijkers zijn van het tv-programma “Boer zoekt vrouw”… We horen dat verhaal in een tijd dat boeren volop in het nieuws zijn en de voorpagina’s van de kranten halen… Jezus vertelt een verhaal, een gelijkenis over een boer…
Die boer heeft een grote oogst. De boer is daar natuurlijk heel blij mee. Hij breekt zijn te kleine schuren af en bouwt grotere schuren, groter en groter, meer en meer… “The sky is the limit!” Don Quichot was de eerste die zo’n vierhonderd jaar geleden deze uitdrukking gebruikte: “The sky is the limit”, steeds verder, steeds meer… De boer bouwt grotere schuren en denkt bij zichzelf: Ik heb mijn schaapjes op het droge, nu kan ik lekker gaan rusten, ik hoef niet meer te werken, dat moeten anderen maar voor mij doen! Ik ga genieten van het leven!
Op het boekje staat: “Geniet!”, alsof dat goed is… Maar het lastige van het evangelie van vandaag is juist, dat de boer die dat denkt en zegt, in het verhaal van Jezus juist geen voorbeeldfiguur is…
De aanleiding van het verhaal van Jezus over een boer is een vraag waar het evangelie dat we vandaag hoorden mee begint: “Meester, zeg aan mijn broer dat hij de erfenis met mij deelt! En de boer die denkt dat hij zijn schaapjes op het droge heeft krijgt aan het eind van het verhaal te horen: “Dwaas, vind jij dat je te weinig hebt, te weinig krijgt, wil jij (nog) meer hebben…?! Nog deze nacht komt men je leven van je opeisen en al die voorzieningen die je getroffen hebt, voor wie zijn die dan…?
Er is kennelijk meer dan ‘steeds meer!’… Gaat het goed met ons als wij alles uit het leven halen, als wij een grote oogst hebben en steeds grotere schuren bouwen om onze rijkdom te bewaren…? Gaat het goed met ons, mensen van Moeder aarde…? Wanneer vergaren we, bewaren we schatten voor onszelf? En wanneer zijn wij in deze tijd “rijk bij God”…? Wanneer vinden wij rust…? Overdag…? En ’s nachts…? God mag het weten!

Leave a comment